Herken uw klachten ProGra

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide nagel is een aan de zijkant diep in de nagelplooi ingegroeide nagel. De ingroeiing komt dikwijls aan één kant van de nagel voor, maar kan ook dubbelzijdig optreden. De aandoening komt meestal voor aan de eerste (grote) teen. Bij rondlopende nagelplaten ook aan de kleinere tenen.

Enkele Oorzaken
  • Niet goed passende, te nauwe of te korte, schoeisel
  • Verkeerd afknippen van de nagels
  • Als gevolg van standafwijkingen van de voet, zoals platvoeten en spreidvoeten of doorgezakte voorvoeten. Deze hebben als regel ook standsveranderingen van de tenen tot gevolg, waardoor extra druk op de nagelplaat kan ontstaan, hetgeen het ingroeien van een nagel kan veroorzaken
Wat kunt u doen?

Maak een afspraak met uw pedicure!
Houd de nagelomgeving goed schoon door zeer regelmatig een desinfecterend voetenbadje te nemen met echte Dode Zee zout.

 

Nagelschimmel | Mycosenagel

Er zijn verschillende technieken en toepassingen om de nagels weer mooi te krijgen en te houden. Dit vergt doorzettingsvermogen, geduld en optimale voet-, kous- en schoenhygiëne. Pro Pedis verkoopt de Clean & Green UV-ozon schoensterilisators en de producten van HFL Laboratories tegen voet- en nagelschimmel waar goede resultaten mee zijn geboekt.

 

Voetschimmel

Er bestaan vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Ook onder deze schimmels vindt je ‘specialisten’. Sommige leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid. Op de voeten vinden wij schimmels die leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmels komen zeer veel voor.

Wat kunt u doen? 

Maak een afspraak met uw pedicure!
Niet teveel met zeep baden.
Koop bij uw pedicure een anti- voetschimmel product.

Als de behandeling met het antischimmel product niet werkt, dan kan in ernstige gevallen een dermatoloog geraadpleegd worden. Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen.

Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan aantasten.

 

Eelt

Er is sprake van eelt waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel.

Enkele oorzaken
  • Verkeerde schoenen
  • Standafwijkingen van teen of voet
  • Aftakeling van het bloedvatsysteem
  • Magere voeten
  • Druk van binnenuit: hielspoor, overgewicht, doorzakking van de voorvoet
  • Verandering van temperatuur, extreme zweetvoeten
Wat kunt u doen?

Maak een afspraak met uw pedicure! De behandeling bestaat vooral uit het wegnemen van de oorzaak.
Iedere dag de voeten incrèmen met een vettige crème.
Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.

Kloven

De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel en soms onder de rand van de grote teen. Tussen de tenen kunnen weke kloven ontstaan. Vaak gaan deze kloven gepaard met een schimmelinfectie

De behandeling

De barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door de pedicure. De behandeling is erop gericht om de elasticiteit van de huid te vergroten. Bij oppervlakkige kloven zal de droge huid machinaal weggefreesd worden. Bij diepe kloven wordt de dikke laag eelt verwijderd zodat de huid weer soepel meebuigt bij belasting. De harde randen van de kloof worden voorzichtig weg gesneden en gefreesd zodat de huid zich weer kan sluiten. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen of zelfs geheel verdwenen zijn. De weke kloven zullen, in geval van een schimmelinfectie, behandeld moeten worden met een schimmeldodend product.

Wat kunt u doen?

Maak een afspraak met uw pedicure!
Draag schoenen en slippers die goed passen.
Gebruik een hydraterende en vettige klovencrème.
Gebruik eventueel een eeltvijl om de aanwas van overtollig eelt te beperken.
Gebruik bij verweekte kloven een schimmeldodend product.

 

Likdoorn

Een likdoorn is een (meestal pijnlijke) eeltverdikking aan de voet. Likdoorns komen enorm veel voor en vormen voor veel mensen een dagelijkse kwelling. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt.

Een likdoorn is dus zeker geen triviaal probleem en is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig. De likdoorns kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet, teengewrichten) als op de strekzijde van de voet gelokaliseerd zijn (teengewrichten).

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven. Bij een likdoorn onder de nagel moet een stukje van de nagelplaat worden weggefreesd om bij de likdoorn te kunnen komen. Na het verwijderen van de likdoorn zijn er verschillende methoden om de nagel weer te herstellen. Het doel hiervan is dat de functie van de nagel kan blijven bestaan en dat wordt voorkomen dat er huid naar boven komt via de ontstane opening. Naast de gewone likdoorn komen er nog een aantal speciale soorten voor: weke likdoorn, vasculaire likdoorn, neurovasculaire likdoorn, zaadlikdoorn.

 

Zweetvoeten

Zweetvoeten is het overdreven transpireren van de huid door het overfunctioneren van de zweetklieren. Dit gaat gepaard met een indringende geur, pijnlijke blaren, kloven in het eelt van de voet en tussen de tenen. Iedere stap die je maakt is een ware marteling.

De activiteit van zweetklieren wordt sterk beïnvloed door het zenuwstelsel.

Enkele oorzaken

  • Problemen met de bloedsomloop
  • Zoutrijk en sterk gekruid eten
  • Slechte voethygiëne
  • Storing van de zweetklieren
  • Dragen van nylonkousen
  • Slechte bloedcirculatie
  • Kunststof schoenen
  • Storing van de schildklier
Wat kunt u doen?

Maak een afspraak met uw pedicure!
Vermijd zeep aangezien dat de zweetklieren prikkelt.
Draag alleen wollen kousen/sokken.
Wissel tenminste 2 keer per dag van sokken en schoenen.
Lauwe tot koude voetbaden.

Na het wassen de huid tweemaal daags insmeren, ook tussen de tenen, met de Dermo Dry van HFL Laboratories een geweldig product tegen zweetvoeten. Makkelijk in gebruik en geen onnodige extra accessoires nodig.
Drink minder koffie en alcohol. Het drinken van voldoende water zuivert het lichaam.
Vermijd scherpe kruiden.
Voeten zoveel mogelijk aan de buitenlucht blootstellen.
Draag lederen schoenen i.p.v. kunststofschoenen.